Sernik pistacjowy

Spód
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 75 g masła
Sernik
  • 650 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 120 g pasty pistacjowej (100% pistacji, bez cukru)
  • 60 g cukru
  • 130 g mleka zagęszczonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
Polewa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 160 g białej czekolady
  • garść solonych pistacji
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 75 g masła
Sernik
  • 650 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 120 g pasty pistacjowej (100% pistacji, bez cukru)
  • 60 g cukru
  • 130 g mleka zagęszczonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
Polewa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 160 g białej czekolady
  • garść solonych pistacji
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Ciasteczka rozdrobnić np. w malakserze lub przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Docisnąć np. przy pomocy szklanki.
  • Gotowy spód piec 8 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.

Sernik

  • Do miski dodać ser twarogowy i mascarpone, wymieszać do delikatnego rozdrobnienia. Następnie miksując stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Pieczenie w kąpieli wodnej - na dno piekarnika położyć np. naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Przed włożeniem sernika wodę nagrzać aż pojawią się bąbelki.
  • Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i równomiernie rozprowadzić. Przenieść do piekarnika i piec około 1h 30 minut - boki sernika powinny wyrosnąć, środek powinien delikatnie drżeć, ale nie być surowy. W razie potrzeby dodać kilka minut.
  • Gotowy sernik po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Następnie przenieść do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia sernik wyjąć z tortownicy, przenieść na paterę i polać polewą.

Polewa

  • Do rondelka dodać śmietankę i delikatnie podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego połączenia się składników i uzyskania idealnej konsystencji polewy.
  • Pistacje obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Połowę dodać do polewy i wymieszać.
  • Polać wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić i posypać resztą pistacji.