Sernik królewski

Masa kakaowa
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g śmietany 18%
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 20 g budyniu waniliowego
Dodatkowo
  • Blaszka 36 x 26 cm
  • folia spożywcza
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Masa kakaowa
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g śmietany 18%
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 20 g budyniu waniliowego
Dodatkowo
  • Blaszka 36 x 26 cm
  • folia spożywcza

Przygotowanie

Masa kakaowa

  • Do miski dodać cukier puder, mąkę, zimne masło (pokrojone na mniejsze kawałki), jajko, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Połowę ciasta rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić do lodówki. Drugą połowę ciasta przełożyć na folię spożywczą i rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 3 cm. Owinąć z obu stron i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Masa serowa

  • Do większej miski dodać żółtka jaj (białka wykorzystamy później), cukier, cukier waniliowy, twaróg, miękkie masło i budyń. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką, jednolitą masę.
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać i przenieść na wcześniej przygotowany spód.
  • Masę kakaową wyjąć z zamrażarki i pokroić na mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową.
  • Sernik piec 65 minut w temperaturze 170 stopni C na drugim od dołu poziomie piekarnika.
  • Po upieczeniu sernik pozostawić na około 1 h w uchylonym piekarniku.