Sernik kokosowo-czekoladowy

Spód
  • 180 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 100 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
Masa serowa
  • 220 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 290 g mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleczka kokosowego
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • np. czekoladowe kulki do dekoracji
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 180 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 100 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
Masa serowa
  • 220 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 290 g mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleczka kokosowego
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • np. czekoladowe kulki do dekoracji

Przygotowanie

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  • Herbatniki zmiksować w blenderze, a następnie dodać do nich rozpuszczone masło i wiórki kokosowe. Wymieszać i wyłożyć dociskając na spód tortownicy.
  • Odstawić do lodówki do czasu aż przygotujemy masę serową.

Masa serowa

  • Do miski dodać cukier puder, twaróg, jajka, mleczko kokosowe i wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  • Masę serową przelać na wcześniej przygotowany spód. Wyrównać powierzchnię sernika.
  • Piec 100 minut w temperaturze 170 stopni C aż sernik się zarumieni i lekko pęknie.
  • Po upieczeniu sernik ostudzić, a później włożyć do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnuszka. Dodać mleczko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polać sernik i udekorować np. czekoladowymi kulkami.