Sernik cytrynowy z lemon curd

Spód
  • 315 g herbatników pełnoziarnistych
  • 160 g masła
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
Sernik
  • 700 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 240 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Lemon curd
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru
  • 80 ml soku z cytryny
  • 40 g masła
Bita śmietana
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 315 g herbatników pełnoziarnistych
  • 160 g masła
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
Sernik
  • 700 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 240 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Lemon curd
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru
  • 80 ml soku z cytryny
  • 40 g masła
Bita śmietana
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Ciasteczka rozdrobnić np. w malakserze lub przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Docisnąć np. przy pomocy szklanki.
  • Gotowy spód piec 8 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.

Sernik

  • Do miski dodać ser twarogowy i śmietanę, wymieszać do delikatnego rozdrobnienia. Następnie miksując stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Pieczenie w kąpieli wodnej - na dno piekarnika położyć np. naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Przed włożeniem sernika wodę nagrzać aż pojawią się bąbelki.
  • Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i równomiernie rozprowadzić. Przenieść do piekarnika i piec około 1h 30 minut - boki sernika powinny wyrosnąć, środek powinien delikatnie drżeć, ale nie być surowy. W razie potrzeby dodać kilka minut.
  • Gotowy sernik po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Następnie przenieść do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia sernik wyjąć z tortownicy, przenieść na paterę, wysmarować równomiernie lemon curd i udekorować bitą śmietaną.

Lemon curd

  • Krem przygotowywać będziemy w kąpieli wodnej. Do garnka wlać wodę, a następnie położyć na nim metalową lub szklaną miskę - tak, aby gotująca się woda jej nie dotykała. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby tylko delikatnie bulgotała.
  • Do miski dodać jajka, żółtka i cukier. Mieszać trzepaczką do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać sok z cytryny, mieszać trzepaczką około 5-10 minut. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego, gęstego kremu - około 20 minut. Uwaga - nie doprowadzić do zagotowania się kremu.
  • Gotowy krem odstawić i pozostawić do ostudzenia.
  • Lemon curd przygotować możemy wcześniej (do 2 tygodni) i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Bita śmietana

  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix, a następnie przenieść do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.