Sernik ciasteczkowy Biscoff

Spód
  • 160 g ciasteczek korzennych Biscoff Lotus
  • 40 g masła
Sernik
  • 600 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch
  • 150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff Crunchy
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 160 g ciasteczek korzennych Biscoff Lotus
  • 40 g masła
Sernik
  • 600 g sera twarogowego (np. z Wielunia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch
  • 150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff Crunchy
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Ciasteczka rozdrobnić np. w malakserze lub przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Docisnąć np. przy pomocy szklanki.
  • Gotowy spód piec 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.

Sernik

  • Ser, mascarpone, cukier i cukier waniliowy zmiksować do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej delikatnie miksować. Pod koniec dodać budyń, delikatnie zmiksować.
  • Gotową masę serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Piec 60 minut w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie przenieść do lodówki - najlepiej na całą noc lub minimum 6 godzin.

Wierzch

  • Krem ciasteczkowy delikatnie podgrzać i rozsmarować na wierzchu sernika. Przenieść do lodówki do schłodzenia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Przenieść do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik.
  • Górę można dodatkowo udekorować pokruszonym ciasteczkiem.