Sernik bez pieczenia z truskawkami

Spód
  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
Dodatkowo
  • ok. 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • tortownica o średnicy 27 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Spód
  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
Dodatkowo
  • ok. 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • tortownica o średnicy 27 cm

Przygotowanie

  • Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Spód

  • Herbatniki zmiksować w blenderze, a następnie dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć dociskając na spód tortownicy.
  • Odstawić do lodówki do czasu aż przygotujemy masę serową.

Masa serowa

  • Do miski dodać twaróg, cukier puder i aromat waniliowy. Wszystko razem wymieszać.
  • Kremówkę ubić i dodawać, delikatnie mieszając, małymi porcjami do masy serowej.
  • Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie rozpuścić ciągle mieszając na małym ogniu. Po rozpuszczeniu pozostawić do przestudzenia.
  • Letnią żelatynę dodawać do masy serowej, ciągle mieszając aby nie powstały grudki.
  • Masę serową wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki na około 1 - 1,5 godziny.

Truskawki i galaretka

  • Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół i poukładać na masie serowej.
  • Galaretkę wylewać łyżką.
  • Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.