Sernik bez pieczenia z musem z mango

Spód
  • 160 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 600 g twarogu na sernik
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny
Mus z mango
  • 1 duże mango lub 2 małe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 160 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 600 g twarogu na sernik
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny
Mus z mango
  • 1 duże mango lub 2 małe
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie

Spód

  • Herbatniki zmiksować w blenderze, a następnie dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć dociskając na spód tortownicy.
  • Odstawić do lodówki do czasu aż przygotujemy masę serową.

Masa serowa

  • Do miski dodać twaróg, cukier puder, aromat waniliowy i mleczko kokosowe. Wszystkie składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  • Do szklanki wlać ok 85 ml wrzącej wody, a następnie dodać żelatynę i energicznie wymieszać. Wystudzić i dodać, ciągle miksując, do masy serowej.
  • Masę serową wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki na około 1 - 1,5 godziny.

Mus z mango

  • Galaretkę ugotować w 300 ml wody i odstawić do wystudzenia i stężenia.
  • Mango obrać, usunąć pestkę, a następnie dokładnie zmiksować.
  • Tężejącą galaretkę zmieszać łyżką z musem z mango i wylać na masę serową.
  • Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.