Sernik

Spód
  • 225 g mąki tortowej
  • 125 g margaryny palmy
  • 110 g cukru
  • 3 jajka ( 2 żółtka + 1 całe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg twarogu President
  • 250 g masła roślinnego
  • 8 jaj
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń
  • sok z całej cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 440 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
Polewa
  • 2.5 łyżki cukru
  • 2.5 łyżki kakao
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
Inne
  • Blaszka (40 cm x 25 cm)
  • papier do pieczenia
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Spód
  • 225 g mąki tortowej
  • 125 g margaryny palmy
  • 110 g cukru
  • 3 jajka ( 2 żółtka + 1 całe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg twarogu President
  • 250 g masła roślinnego
  • 8 jaj
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń
  • sok z całej cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 440 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
Polewa
  • 2.5 łyżki cukru
  • 2.5 łyżki kakao
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
Inne
  • Blaszka (40 cm x 25 cm)
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Margarynę palmę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodając porcjami 2 żółtka i 1 jajko. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć na jednolitą masę.
  • Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

  • Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę w następującej kolejności: masło roślinne, cukier, cukier waniliowy, żółtka, twaróg, proszek do pieczenia, budyń, sok z cytryny, skórka z cytryny, śmietana kwaśna. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Wyłożyć na spód i piec 80 minut w temperaturze 200 stopni C.

Polewa

  • Po wystygnięciu sernika polać go polewą.
  • Cukier, kakao i margarynę rozpuścić i wymieszać. Odstawić i lekko ostudzić.
  • Roztrzepać jedno żółtko i dodać do przestudzonej masy. Energicznie wymieszać.