Schab w sosie pieczarkowym

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tymianek i wszystko razem podsmażyć. Opcjonalnie dodać wino i podgotować całość około 3 minuty.
  • Do garnka dodać gorący bulion, wodę z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
  • Schab pokroić na około 0,5 cm plasterki i włożyć do gotującego się wywaru, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 90 minut. W trakcie gotowania mięso przewrócić około 3 razy.
  • Pieczarki pokrojone na ćwiartki, podsmażyć na maśle z odrobiną pieprzu do przyrumienienia i odparowania wody. Dodać do sosu i podgotować około 5 minut.
  • Mięso delikatnie wyciągnąć na talerz.
  • Przygotować zasmażkę — na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Dalej mieszając dodać chochle sosu na patelnie. Po rozpuszczeniu przelać całość z powrotem do sosu.
  • Sos dokładnie wymieszać, podgotować i przyprawić do smaku. Dodać śmietanę. Mięso włożyć z powrotem do sosu. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • 400 g pieczarek
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietanki 36%
  • 40 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 0.5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Zasmażka
  • 1 łyżka masła, 4 łyżeczki mąki
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie525 kcal
Tłuszcz30 g
Węglowodany20 g
Błonnik0 g
Białko44 g