Schab w sosie pieczarkowym
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tymianek i wszystko razem podsmażyć. Opcjonalnie dodać wino i podgotować całość około 3 minuty.
- Do garnka dodać gorący bulion, wodę z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
- Schab pokroić na około 0,5 cm plasterki i włożyć do gotującego się wywaru, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 90 minut. W trakcie gotowania mięso przewrócić około 3 razy.
- Pieczarki pokrojone na ćwiartki, podsmażyć na maśle z odrobiną pieprzu do przyrumienienia i odparowania wody. Dodać do sosu i podgotować około 5 minut.
- Mięso delikatnie wyciągnąć na talerz.
- Przygotować zasmażkę — na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Dalej mieszając dodać chochle sosu na patelnie. Po rozpuszczeniu przelać całość z powrotem do sosu.
- Sos dokładnie wymieszać, podgotować i przyprawić do smaku. Dodać śmietanę. Mięso włożyć z powrotem do sosu. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 400 g pieczarek
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka śmietanki 36%
- 40 ml białego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka masła
- 0.5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Zasmażka
- 1 łyżka masła, 4 łyżeczki mąki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 525 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 44 g |