Schab w sosie pieczarkowym

Składniki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g schabu bez kości
  • 400 g pieczarek
  • po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 łyżka śmietanki kremowej 36%
  • 40 ml białego wina (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g schabu bez kości
  • 400 g pieczarek
  • po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 łyżka śmietanki kremowej 36%
  • 40 ml białego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie i maśle. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tymianek i wszystko razem podsmażyć. Opcjonalnie dodać wino i podgotować całość około 3 minuty.
  • Do garnka dodać gorący bulion, wodę z sosem sojowym i doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
  • Schab pokroić na około 0,5 cm plasterki i włożyć do gotującego się wywaru, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 1h 30 minut. W trakcie gotowania mięso przewrócić około 3 razy.
  • Pieczarki pokrojone na ćwiartki, podsmażyć na maśle z odrobiną pieprzu do przyrumienienia i odparowania wody. Pieczarki dodać do sosu i podgotować około 5 minut.
  • Mięso delikatnie wyciągnąć na talerz.
  • Do kubeczka odlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką (pszenną i ziemniaczaną) i śmietanką. Ciągle mieszając, przelać do sosu. Sos dokładnie wymieszać, podgotować i przyprawić do smaku.
  • Mięso włożyć z powrotem do sosu.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.