Schab w sosie pieczarkowym
Składniki
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczki tymianku
- 700 ml bulionu drobiowego
- 300 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 500 g schabu bez kości
- 400 g pieczarek
- po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 łyżka śmietanki kremowej 36%
- 40 ml białego wina (opcjonalnie)
Składniki
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczki tymianku
- 700 ml bulionu drobiowego
- 300 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 500 g schabu bez kości
- 400 g pieczarek
- po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 łyżka śmietanki kremowej 36%
- 40 ml białego wina (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie i maśle. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tymianek i wszystko razem podsmażyć. Opcjonalnie dodać wino i podgotować całość około 3 minuty.
- Do garnka dodać gorący bulion, wodę z sosem sojowym i doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
- Schab pokroić na około 0,5 cm plasterki i włożyć do gotującego się wywaru, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 1h 30 minut. W trakcie gotowania mięso przewrócić około 3 razy.
- Pieczarki pokrojone na ćwiartki, podsmażyć na maśle z odrobiną pieprzu do przyrumienienia i odparowania wody. Pieczarki dodać do sosu i podgotować około 5 minut.
- Mięso delikatnie wyciągnąć na talerz.
- Do kubeczka odlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką (pszenną i ziemniaczaną) i śmietanką. Ciągle mieszając, przelać do sosu. Sos dokładnie wymieszać, podgotować i przyprawić do smaku.
- Mięso włożyć z powrotem do sosu.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.