Schab pieczony
Przygotowanie
- Schab umyć, oczyścić i ponacinać wzdłuż długości w odstępach około 2 cm na głębokość około 1.5 cm. Obsypać w koło przyprawą do mięs, solą, pieprzem i majerankiem. W środek nacięć poukładać nieobrane ząbki czosnku.
- Na spód brytfanny poukładać większą połowę gałązek maggi i tymianku. Schab ułożyć na ziołach.
- W małym garnuszku roztopić masło ze szczyptą soli i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, a następnie polać schab. Na górę mięsa poukładać resztę gałązek magii i tymianku. W takiej postaci pozostawić w lodówce najlepiej do kolejnego dnia.
- Kolejnego dnia wyjąć wszystkie gałązki (nie wyrzucać). Na dno brytfanny dodać łyżkę oleju i opiec schab na gazie, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie dodać wino i po lekkim odparowaniu dodać bulion. Na górę ułożyć wcześniej wyjęte gałązki ziół i dusić na gazie pod przykrywką około 1 godzinę.
- Gdy mięso będzie już miękkie - wyjąć wszystkie gałązki ziół, a mięso przenieść na pokrywkę brytfanny. Polać wywarem z brytfanny i piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- przyprawa do mięs
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- 1 mała główka czosnku
- 4 gałązki świeżego maggi
- pęczek świeżego tymianku
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 50 g słodkiego białego wina
- 250 ml bulionu drobiowego