Schab pieczony

Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • przyprawa do mięs
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 1 mała główka czosnku
  • 4 gałązki świeżego maggi
  • pęczek świeżego tymianku
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g słodkiego białego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • przyprawa do mięs
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 1 mała główka czosnku
  • 4 gałązki świeżego maggi
  • pęczek świeżego tymianku
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g słodkiego białego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie

  • Schab umyć, oczyścić i ponacinać wzdłuż długości w odstępach około 2 cm na głębokość około 1.5 cm. Obsypać w koło przyprawą do mięs, solą, pieprzem i majerankiem. W środek nacięć poukładać nieobrane ząbki czosnku.
  • Na spód brytfanny poukładać większą połowę gałązek maggi i tymianku. Schab ułożyć na ziołach.
  • W małym garnuszku roztopić masło ze szczyptą soli i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, a następnie polać schab. Na górę mięsa poukładać resztę gałązek magii i tymianku. W takiej postaci pozostawić w lodówce najlepiej do kolejnego dnia.
  • Kolejnego dnia wyjąć wszystkie gałązki (nie wyrzucać). Na dno brytfanny dodać łyżkę oleju i opiec schab na gazie, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie dodać wino i po lekkim odparowaniu dodać bulion. Na górę ułożyć wcześniej wyjęte gałązki ziół i dusić na gazie pod przykrywką około 1 godzinę.
  • Gdy mięso będzie już miękkie - wyjąć wszystkie gałązki ziół, a mięso przenieść na pokrywkę brytfanny. Polać wywarem z brytfanny i piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C.