Sałatka z makaronem orzo

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić i ostudzić.
  • Ogórek i szynkę pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę, ostudzony makaron i wszystko razem wymieszać.
  • Do osobnej miseczki dodać majonez, jogurt grecki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Sos czosnkowy dodać do sałatki i wymieszać. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem.
Składniki
  • 250 g makaronu orzo
  • 300 g szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ogórek
Sos czosnkowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie233 kcal
Tłuszcz10 g
Węglowodany25 g
Błonnik0 g
Białko10 g