Sałatka z makaronem orzo

Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić i ostudzić.
- Ogórek i szynkę pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę, ostudzony makaron i wszystko razem wymieszać.
- Do osobnej miseczki dodać majonez, jogurt grecki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Sos czosnkowy dodać do sałatki i wymieszać. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem.
Składniki
- 250 g makaronu orzo
- 300 g szynki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ogórek
Sos czosnkowy
- 1 łyżka majonezu
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 233 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |