Sałatka z halloumi

Składniki
  • 1 opakowanie sera Halloumi (około 230 g)
  • 2 sztuki sałaty rzymskiej mini
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 0.5 ogórka szklarniowego
  • 1 nektarynka
Sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • szczypta płatków chili bez nasion
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 opakowanie sera Halloumi (około 230 g)
  • 2 sztuki sałaty rzymskiej mini
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 0.5 ogórka szklarniowego
  • 1 nektarynka
Sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • szczypta płatków chili bez nasion

Przygotowanie

  • Ser halloumi pokroić na około 0.5 cm plasterki i podsmażyć do przyrumienienia z obu stron na suchej patelni. Następnie przełożyć na talerzyk i odstawić.
  • Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, przenieść do miseczki. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora i awokado. Ogórek szklarniowy pokroić w słupki, nektarynkę w mniejsze plasterki.
  • Na wierzch ułożyć przygotowany wcześniej ser. Całość polać sosem i oprószyć dodatkowo płatkami chili bez nasion (opcjonalnie).

Sos

  • W szklance wymieszać wszystkie składniki do połączenia.