Sałatka z halloumi

Przygotowanie
- Ser halloumi pokroić na około 0.5 cm plasterki i podsmażyć do przyrumienienia z obu stron na suchej patelni. Następnie przełożyć na talerzyk i odstawić.
- Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, przenieść do miseczki. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora i awokado. Ogórek szklarniowy pokroić w słupki, nektarynkę w mniejsze plasterki.
- Na wierzch ułożyć przygotowany wcześniej ser. Całość polać sosem i oprószyć dodatkowo płatkami chili bez nasion (opcjonalnie).
Sos
- W szklance wymieszać wszystkie składniki do połączenia.
Składniki
- 1 opakowanie sera Halloumi (około 230 g)
- 2 sztuki sałaty rzymskiej mini
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 0.5 ogórka szklarniowego
- 1 nektarynka
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- szczypta płatków chili bez nasion
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 390 kcal |
Tłuszcz | 33 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 16 g |