Sałatka z burakiem i serem feta

Składniki
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 100 g rukoli
  • 150 - 200 g sera feta
  • 1 - 2 garście łuskanego słonecznika
Sos
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sałatka z burakiem i fetą, posypana słoneczkiem na niebieskim talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 100 g rukoli
  • 150 - 200 g sera feta
  • 1 - 2 garście łuskanego słonecznika
Sos
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Buraki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w słupki i przełożyć do miseczki.
  • Do buraków dołożyć umytą i osuszoną rukolę oraz pokruszony ser feta.
  • Na patelni podprażyć słonecznik i dodać do pozostałych składników.
  • W małej miseczce połączyć wszystkie składniki sosu, a następnie dodać do sałatki i wymieszać.