Sałatka z burakiem i serem feta
Przygotowanie
- Buraki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w słupki i przełożyć do miseczki.
- Do buraków dołożyć umytą i osuszoną rukolę oraz pokruszony ser feta.
- Na patelni podprażyć słonecznik i dodać do pozostałych składników.
- W małej miseczce połączyć wszystkie składniki sosu, a następnie dodać do sałatki i wymieszać.
Składniki
- 400 g ugotowanych buraków
- 100 g rukoli
- 150 - 200 g sera feta
- 1 - 2 garście łuskanego słonecznika
Sos
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 170 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |