Sałatka z burakiem i pomarańczą

Składniki
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 100 g rukoli
  • 3 pomarańcze
  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 garści orzechów nerkowca
Sos
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gorącej wody (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 100 g rukoli
  • 3 pomarańcze
  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 garści orzechów nerkowca
Sos
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gorącej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Buraki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w słupki i przełożyć do miseczki.
  • Do buraków dołożyć umytą i osuszoną rukolę, kawałki pomarańczy bez skórek, pokruszony ser feta, pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy nerkowca.
  • W małej miseczce przygotować sos. Miód wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Jeśli miód ciężko się rozpuszcza, dodać łyżeczkę gorącej wody i energicznie wymieszać. Gotowy sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.