Sałatka z burakiem i pomarańczą
Przygotowanie
- Buraki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w słupki i przełożyć do miseczki.
- Do buraków dołożyć umytą i osuszoną rukolę, kawałki pomarańczy bez skórek, pokruszony ser feta, pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy nerkowca.
- W małej miseczce przygotować sos. Miód wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Jeśli miód ciężko się rozpuszcza, dodać łyżeczkę gorącej wody i energicznie wymieszać. Gotowy sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Składniki
- 500 g ugotowanych buraków
- 100 g rukoli
- 3 pomarańcze
- 200 g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 garści orzechów nerkowca
Sos
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka gorącej wody (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 255 kcal |
Tłuszcz | 16 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 7 g |