Sałatka jarzynowa

Składniki
  • 8 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 jabłka
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 140 g)
  • 4 jajka
  • 6 ogórków warszawskich
  • 1 por (biała część)
  • natka pietruszki
  • majonez
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • świeże maggi
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 8 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 jabłka
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 140 g)
  • 4 jajka
  • 6 ogórków warszawskich
  • 1 por (biała część)
  • natka pietruszki
  • majonez
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • świeże maggi

Przygotowanie

  • Ziemniaki, marchewki i korzenie pietruszki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia - najlepiej do kolejnego dnia albo na kilka godzin.
  • Jajka ugotować na twardo i również odstawić do ostygnięcia.
  • Ziemniaki, marchewki, korzenie pietruszki, jajka i jabłka obrać i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce do warzyw.
  • Ogórki i por pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i świeże maggi.
  • Dodać kukurydzę, odrobinę cukru i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Całość wymieszać z majonezem. Odstawić na chwilę aż składniki się przegryzą i później w razie potrzeby doprawić.