Sałatka jarzynowa
Przygotowanie
- Ziemniaki, marchewki i korzenie pietruszki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia - najlepiej do kolejnego dnia albo na kilka godzin.
- Jajka ugotować na twardo i również odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki, marchewki, korzenie pietruszki, jajka i jabłka obrać i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce do warzyw.
- Ogórki i por pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i świeże maggi.
- Dodać kukurydzę, odrobinę cukru i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Całość wymieszać z majonezem. Odstawić na chwilę aż składniki się przegryzą i później w razie potrzeby doprawić.
Składniki
- 8 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 3 jabłka
- 1 puszka kukurydzy (ok. 140 g)
- 4 jajka
- 6 ogórków warszawskich
- 1 por (biała część)
- natka pietruszki
- majonez
- cukier
- sól
- pieprz
- świeże maggi