Sałatka Cezar

Składniki
  • 250 g filetu z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • bagietka
Sos Cezar
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g filetu z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • bagietka
Sos Cezar
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka oczyścić i pokroić wzdłuż na około centymetrowe plastry. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (ok. 4 minuty z każdej strony, by był soczysty).
  • Bagietkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć ciągle mieszając na oliwie na której smażony był kurczak. Smażyć aż grzanki będą chrupiące.
  • Przygotować sos Cezar: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, a następnie pokroić i wymieszać z połową sosu Cezar. Przełożyć do dwóch miseczek.
  • Kurczaka pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać przygotowane wcześniej grzanki i potarty parmezan. Polać resztą sosu Cezar.