Sałatka Cezar
Składniki
- 250 g filetu z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- bagietka
Sos Cezar
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
Składniki
- 250 g filetu z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- bagietka
Sos Cezar
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Filet z kurczaka oczyścić i pokroić wzdłuż na około centymetrowe plastry. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (ok. 4 minuty z każdej strony, by był soczysty).
- Bagietkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć ciągle mieszając na oliwie na której smażony był kurczak. Smażyć aż grzanki będą chrupiące.
- Przygotować sos Cezar: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, a następnie pokroić i wymieszać z połową sosu Cezar. Przełożyć do dwóch miseczek.
- Kurczaka pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać przygotowane wcześniej grzanki i potarty parmezan. Polać resztą sosu Cezar.