Sałatka brokułowa

Sałatka
  • 2 brokuły
  • 4 jajka
  • 4 pomidory
Sos czosnkowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
sałatka brokułowa z jajkiem, pomidorami, polana sosem czosnkowym w misce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Sałatka
  • 2 brokuły
  • 4 jajka
  • 4 pomidory
Sos czosnkowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i odstawić do ostygnięcia.
  • Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyć na durszlak do wyschnięcia i ostudzenia.
  • Pomidory pokroić w kosteczkę i przełożyć na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Do miseczki dodać brokuły, pokrojone na mniejsze kawałki jajka oraz pomidory.

Sos czosnkowy

  • Do miseczki dodać jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowym sosem polać sałatkę.