Sałatka brokułowa
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i odstawić do ostygnięcia.
- Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyć na durszlak do wyschnięcia i ostudzenia.
- Pomidory pokroić w kosteczkę i przełożyć na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Do miseczki dodać brokuły, pokrojone na mniejsze kawałki jajka oraz pomidory.
Sos czosnkowy
- Do miseczki dodać jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polać sałatkę.
Sałatka
- 2 brokuły
- 4 jajka
- 4 pomidory
Sos czosnkowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 130 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 7 g |