Sakiewki ze szpinakiem i serem feta
Przygotowanie
- Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż liście szpinaku zwiędną. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku oraz gałką muszkatołową.
- Smażyć około 15 minut, na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
- Do masy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Wymieszać aż ser częściowo się rozpadnie i dobrze połączy się ze szpinakiem.
- Płaty ciasta francuskiego podzielić na równe kwadraty. U nas każdy kwadrat miał wymiary około 8.5 cm.
- Na środek każdego kwadratu wyłożyć nadzienie, a następnie dokładnie zlepić ze sobą rogi ciasta francuskiego.
- Sakiewki przed pieczeniem wysmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
Składniki
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g świeżych liści szpinaku
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 600 g gotowego ciasta francuskiego (2 płaty)
- 250 g sera feta
- 1 jajko
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 134 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 3 g |