Sakiewki ze szpinakiem i serem feta

Składniki
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g świeżych liści szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 600 g gotowego ciasta francuskiego (2 płaty)
  • 250 g sera feta
  • 1 jajko
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    30 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g świeżych liści szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 600 g gotowego ciasta francuskiego (2 płaty)
  • 250 g sera feta
  • 1 jajko

Przygotowanie

  • Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż liście szpinaku zwiędną. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku oraz gałką muszkatołową.
  • Smażyć około 15 minut, na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do masy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Wymieszać aż ser częściowo się rozpadnie i dobrze połączy się ze szpinakiem.
  • Płaty ciasta francuskiego podzielić na równe kwadraty. U nas każdy kwadrat miał wymiary około 8.5 cm.
  • Na środek każdego kwadratu wyłożyć nadzienie, a następnie dokładnie zlepić ze sobą rogi ciasta francuskiego.
  • Sakiewki przed pieczeniem wysmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.