Ryba po grecku

Ryba
  • 800 g filetu białej ryby np. dorsza
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki
  • 0.5 kg marchewki
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera
  • 1.5 dużej cebuli
  • 1 por
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 130 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ryba
  • 800 g filetu białej ryby np. dorsza
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki
  • 0.5 kg marchewki
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera
  • 1.5 dużej cebuli
  • 1 por
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 130 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.5 łyżeczki oregano

Przygotowanie

  • Ryby, jeśli są mrożone, odmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i odstawić na godzinę.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Posypać wszystko solą i gotować 15-20 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  • Do jednej miseczki dodać mąkę pszenną, do drugiej roztrzepane jajka, a do trzeciej bułkę tartą. Rybę obtoczyć najpierw w mące, później w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Z garnka z warzywami odlać około pół szklanki wywaru, rozmieszać z nim koncentrat pomidorowy i dodać z powrotem do garnka.
  • Cebulę i por pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na większej patelni na odrobinie oleju. Dodać ugotowane warzywa z wywarem, wszystko wymieszać i zagotować. Doprawić wszystkimi przyprawami i dodać musztardę.
  • Rybę ułożyć w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Na nią położyć równomiernie gorące warzywa z wywarem. Ostudzić, a następnie przełożyć do lodówki.
  • Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby ryba dobrze przeszła.