Ryba po grecku
Przygotowanie
- Ryby, jeśli są mrożone, odmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i odstawić na godzinę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Posypać wszystko solą i gotować 15-20 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i listek laurowy.
- Do jednej miseczki dodać mąkę pszenną, do drugiej roztrzepane jajka, a do trzeciej bułkę tartą. Rybę obtoczyć najpierw w mące, później w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Z garnka z warzywami odlać około pół szklanki wywaru, rozmieszać z nim koncentrat pomidorowy i dodać z powrotem do garnka.
- Cebulę i por pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na większej patelni na odrobinie oleju. Dodać ugotowane warzywa z wywarem, wszystko wymieszać i zagotować. Doprawić wszystkimi przyprawami i dodać musztardę.
- Rybę ułożyć w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Na nią położyć równomiernie gorące warzywa z wywarem. Ostudzić, a następnie przełożyć do lodówki.
- Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby ryba dobrze przeszła.
Ryba
- 800 g filetu białej ryby np. dorsza
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 2 jaja
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki
- 0.5 kg marchewki
- 150 g korzenia pietruszki
- 100 g selera
- 1.5 dużej cebuli
- 1 por
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka musztardy
- 130 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki bazylii
- 0.5 łyżeczki oregano