Rosół

Składniki
  • 500 g mięsa z kury
  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pory
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu
  • maggi
  • pietruszka
  • pół kostki rosołowej
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 500 g mięsa z kury
  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pory
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu
  • maggi
  • pietruszka
  • pół kostki rosołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Mięso oczyścić, umyć, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu.
  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez 2 godziny.
  • Obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Opłukać por i cebulę. Dodać do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, maggi, kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku.
  • Gotować na małym ogniu przez 2 godziny. W razie potrzeby w trakcie gotowania dodać wody do rosołu.
  • Rosół podawać z pokrojoną marchewką, posiekaną natką pietruszki i makaronem.