Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem
Przygotowanie
- Filety oczyścić i przekroić ostrym nożem w poprzek na 2 cieńsze części. Po przekrojeniu delikatnie rozbić do uzyskania równej grubości. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
- Na każdym filecie rozsmarować po 2 łyżeczki pesto. Dodać po plasterku szynki i sera i zawinąć w roladkę.
- Roladki obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie w mieszance bułki tartej, tartego parmezanu, suszonego oregano, soli i pieprzu.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Wskazówka
- Warto w połowie pieczenia zajrzeć do roladek i przewrócić je na drugą stronę, aby za bardzo się nie przypiekły.
Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 12 łyżeczek pesto bazyliowego
- 6 plasterków sera
- 6 plasterków szynki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
- 2 łyżeczki oregano
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 450 kcal |
Tłuszcz | 26 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 45 g |