Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem

Składniki
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 12 łyżeczek pesto bazyliowego
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków szynki
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Pieczone roladki z kurczaka w panierce z sezamem, przekrojone na pół, w środku nadzienie z sera i szynki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 12 łyżeczek pesto bazyliowego
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków szynki
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Filety oczyścić i przekroić ostrym nożem w poprzek na 2 cieńsze części. Po przekrojeniu delikatnie rozbić do uzyskania równej grubości. Doprawić solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
  • Na każdym filecie rozsmarować po 2 łyżeczki pesto. Dodać po plasterku szynki i sera i zawinąć w roladkę.
  • Roladki obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie w mieszance bułki tartej, tartego parmezanu, suszonego oregano, soli i pieprzu.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Wskazówka

  • Warto w połowie pieczenia zajrzeć do roladek i przewrócić je na drugą stronę, aby za bardzo się nie przypiekły.