Roladka ze schabu z mięsem mielonym

Schab
  • 1 - 1.2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Mięso mielone
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 0.5 łyżeczki majeranku
  • 0.5 łyżeczki łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sznurek bawełniany
  • rękaw do pieczenia
  • naczynie żaroodporne
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Schab
  • 1 - 1.2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Mięso mielone
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 0.5 łyżeczki majeranku
  • 0.5 łyżeczki łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sznurek bawełniany
  • rękaw do pieczenia
  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie

  • Schab oczyścić z białych włókien, umyć oraz osuszyć,
  • mięso rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady),
  • z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem, a wewnętrzną stronę oprószyć tymiankiem,
  • mięso mielone połączyć z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę,
  • rozsmarować mięso mielone na schabie, pozostawiając na bokach ok 2 cm wolnego miejsca,
  • zwinąć roladę i związać bawełnianym sznurkiem,
  • roladę włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie rozciąć rękaw i piec przez kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zarumieni.