Roladka ze schabu z mięsem mielonym
Przygotowanie
- Schab oczyścić z białych włókien, umyć oraz osuszyć,
- mięso rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady),
- z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem, a wewnętrzną stronę oprószyć tymiankiem,
- mięso mielone połączyć z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę,
- rozsmarować mięso mielone na schabie, pozostawiając na bokach ok 2 cm wolnego miejsca,
- zwinąć roladę i związać bawełnianym sznurkiem,
- roladę włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie rozciąć rękaw i piec przez kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zarumieni.
Schab
- 1 - 1.2 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Mięso mielone
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki bazylii
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki majeranku
- 0.5 łyżeczki łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu Cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 3/4 szklanki bulionu
- sznurek bawełniany
- rękaw do pieczenia
- naczynie żaroodporne
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 325 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 35 g |