Rogaliki twarogowe

Składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • odrobina soli
  • kwaśny gęsty dżem lub powidła
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    18 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • odrobina soli
  • kwaśny gęsty dżem lub powidła

Przygotowanie

  • Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby trochę zmiękło.
  • Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ugnieść aż powstanie kruszonka.
  • Dodać twaróg, cukier i jajko. Wszystko dokładnie razem wyrobić, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto za bardzo się klei – dodać mąki.
  • Z ciasta uformować wałek i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm. Koło podzielić na 6 równych trójkątów.
  • Na każdy trójkąt nałożyć kwaśny gęsty dżem lub powidła, a następnie zwinąć zaczynając od szerszego boku i uformować rogalik.
  • Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do dołu, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
  • Piec na złoty kolor około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.