Rogaliki twarogowe

Przygotowanie
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby trochę zmiękło.
- Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ugnieść aż powstanie kruszonka.
- Dodać twaróg, cukier i jajko. Wszystko dokładnie razem wyrobić, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto za bardzo się klei – dodać mąki.
- Z ciasta uformować wałek i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm. Koło podzielić na 6 równych trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć kwaśny gęsty dżem lub powidła, a następnie zwinąć zaczynając od szerszego boku i uformować rogalik.
- Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do dołu, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
- Piec na złoty kolor około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g białego sera półtłustego
- 1 jajko
- łyżka cukru
- odrobina soli
- kwaśny gęsty dżem lub powidła
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 223 kcal |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 3 g |