Rogaliki drożdżowe

Składniki
  • 730 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g masła
  • 4 jajka (3 całe + 1 żółtko)
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • kwaśny gęsty dżem lub powidła
  • białko 1 jajka do wysmarowania rogalików
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    30 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 730 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g masła
  • 4 jajka (3 całe + 1 żółtko)
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • kwaśny gęsty dżem lub powidła
  • białko 1 jajka do wysmarowania rogalików

Przygotowanie

  • Do miski dodać 3 całe jajka oraz 1 żółtko (białko wykorzystamy do wysmarowania gotowych rogalików). Dodać cukier i ubić na puszystą masę.
  • Dodać śmietanę, drożdże, sól i masło pokrojone na mniejsze kawałki (najlepiej wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, aby było miękkie).
  • Przesianą mąkę dodać do miski i wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję (lekko tłustą), ale nie powinno się kleić.
  • Z gotowego ciasta uformować kulkę, przenieść do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
  • Ciasto podzielić na 6-8 kulek, rozwałkować i wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt kłaść trochę nadzienia i zawijać.
  • Przed włożeniem do pieca rogale delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną wody.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut na lekko brązowy kolor.
  • Po ostygnięciu opcjonalnie udekorować lukrem.