Rogale śniadaniowe

Składniki
  • 190 g mleka
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 70 g masła
  • 15 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki soli
  • mak lub sezam do posypania rogali
Dodatkowo
  • mleko do wysmarowania gotowych rogali
  • mąka do oprószenia blatu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 190 g mleka
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 70 g masła
  • 15 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki soli
  • mak lub sezam do posypania rogali
Dodatkowo
  • mleko do wysmarowania gotowych rogali
  • mąka do oprószenia blatu

Przygotowanie

  • Przed rozpoczęciem przygotowywania rogali mleko, jogurt naturalny i masło wyjąć z lodówki i odłożyć aż uzyskają temperaturę pokojową.
  • W misce dokładnie wyrobić mleko, jogurt naturalny, masło, cukier, drożdże, mąkę, jajko i sól. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blat oprószony mąką pszenną. Rozwałkować w kształt okręgu o średnicy około 40 cm, podzielić nożem na 12 trójkątów, a następnie zwinąć rogale zaczynając od szerszej strony. Uformować kształt rogala poprzez zagięcie końców.
  • Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie całość przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Rogale wysmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.