Rogale śniadaniowe
Przygotowanie
- Przed rozpoczęciem przygotowywania rogali mleko, jogurt naturalny i masło wyjąć z lodówki i odłożyć aż uzyskają temperaturę pokojową.
- W misce dokładnie wyrobić mleko, jogurt naturalny, masło, cukier, drożdże, mąkę, jajko i sól. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blat oprószony mąką pszenną. Rozwałkować w kształt okręgu o średnicy około 40 cm, podzielić nożem na 12 trójkątów, a następnie zwinąć rogale zaczynając od szerszej strony. Uformować kształt rogala poprzez zagięcie końców.
- Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie całość przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Rogale wysmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Składniki
- 190 g mleka
- 35 g jogurtu naturalnego
- 70 g masła
- 15 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki soli
- mak lub sezam do posypania rogali
Dodatkowo
- mleko do wysmarowania gotowych rogali
- mąka do oprószenia blatu
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 235 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 33 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 6 g |