Risotto z kurczakiem i cukinią
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do innej miseczki i odstawić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na dużą patelnię. Dodać cukinie pokrojoną w drobną kostkę, masło i poddusić całość pod przykryciem, raz po raz mieszając przez około 3-4 minuty.
- Dodać ryż, wymieszać z warzywami i podsmażyć około 2 minuty. Następnie dolać białe wino i podgotować, raz po raz mieszając, przez kolejne 2 minuty.
- Dolać wodę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego oraz około 0.5 łyżeczki soli i pieprzu. Patelnię przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, raz po raz mieszając, aż ryż wchłodnie całą wodę i będzie miękki.
- Do gotowego ryżu z warzywami dodać przygotowanego wcześniej kurczaka, śmietankę oraz gorgonzolę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać i pozostawić na patelni na około 2 minuty aż gorgonzola się rozpuści.
- Porcję risotto przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
Składniki
- 250 g piersi kurczaka
- 15 ml oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii
- 30 g masła
- 350 g ryżu do risotto
- 80 ml wytrawnego białego wina
- 600 ml wody
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 80 ml śmietanki 30%
- 150 g sera gorgonzola
- sól
- pieprz
- 50 g parmezanu
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 780 kcal |
Tłuszcz | 37 g |
Węglowodany | 80 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 33 g |