Risotto z kurczakiem i cukinią

Składniki
  • 250 g piersi kurczaka
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii
  • 30 g masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 600 ml wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • 50 g parmezanu
risotto z kurczakiem posypane parmezanem na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 250 g piersi kurczaka
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii
  • 30 g masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 600 ml wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

  • Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do innej miseczki i odstawić.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na dużą patelnię. Dodać cukinie pokrojoną w drobną kostkę, masło i poddusić całość pod przykryciem, raz po raz mieszając przez około 3-4 minuty.
  • Dodać ryż, wymieszać z warzywami i podsmażyć około 2 minuty. Następnie dolać białe wino i podgotować, raz po raz mieszając, przez kolejne 2 minuty.
  • Dolać wodę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego oraz około 0.5 łyżeczki soli i pieprzu. Patelnię przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, raz po raz mieszając, aż ryż wchłodnie całą wodę i będzie miękki.
  • Do gotowego ryżu z warzywami dodać przygotowanego wcześniej kurczaka, śmietankę oraz gorgonzolę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać i pozostawić na patelni na około 2 minuty aż gorgonzola się rozpuści.
  • Porcję risotto przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem.