Risotto z grzybami

Składniki
  • 30 g cebulki szalotki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 350 g ryżu do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 20 g masła
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki
Grzybowe risotto na talerzu z widocznymi kawałkami grzybów leśnych
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 30 g cebulki szalotki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 350 g ryżu do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 20 g masła
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut.
  • Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na dużą patelnię. Dodać oliwę z oliwek i odciśnięte z wody grzyby. Całość poddusić około 5 minut, raz po raz mieszając.
  • Dodać ryż oraz wino. Podgotować, raz po raz mieszając, przez kolejne około 3 minuty.
  • Dodać wodę, pokruszoną kostkę bulionu mięsnego, sól oraz ostrą mieloną paprykę. Wszystko wymieszać, patelnię przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
  • Pod koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, tarty parmezan oraz natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na patelni około 2 minuty aż parmezan się rozpuści.