Risotto z grzybami
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut.
- Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na dużą patelnię. Dodać oliwę z oliwek i odciśnięte z wody grzyby. Całość poddusić około 5 minut, raz po raz mieszając.
- Dodać ryż oraz wino. Podgotować, raz po raz mieszając, przez kolejne około 3 minuty.
- Dodać wodę, pokruszoną kostkę bulionu mięsnego, sól oraz ostrą mieloną paprykę. Wszystko wymieszać, patelnię przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
- Pod koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, tarty parmezan oraz natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na patelni około 2 minuty aż parmezan się rozpuści.
Składniki
- 30 g cebulki szalotki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 350 g ryżu do risotto
- 100 ml białego wina
- 900 ml wody
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 20 g masła
- 80 g tartego parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 533 kcal |
Tłuszcz | 23 g |
Węglowodany | 64 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 10 g |