Risotto alla Milanese
Przygotowanie
- W szklance wymieszać wodę z szafranem, odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki masła i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Podsmażyć aż cebula się zeszkli.
- Dodać ryż, wymieszać i podsmażyć przez około 4 minuty. Dolać wino, wymieszać i podsmażyć do całkowitego odparowania.
- Małymi porcjami, raz po raz mieszając, dodawać gorący bulion aż ryż zmięknie, a większość płynu wyparuje - około 16 minut. Nie jest konieczne wykorzystanie całego bulionu.
- Gdy ryż będzie miękki, wlać wcześniej przygotowaną wodę z szafranem. Wymieszać i smażyć przez chwilę, aż część płynu odparuje - całość powinna pozostać lekko rzadka.
- Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, pozostałe masło i doprawić do smaku solą. Całość wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki
- 250 g ryżu do risotto
- 70 g parmezanu
- 60 g masła
- 1 mała cebula
- 500 ml bulionu wołowego
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 0.25 g szafranu
- 125 ml wody
- sól
- pieprz