Risotto alla Milanese

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni

Przygotowanie

  • W szklance wymieszać wodę z szafranem, odstawić.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki masła i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Podsmażyć aż cebula się zeszkli.
  • Dodać ryż, wymieszać i podsmażyć przez około 4 minuty. Dolać wino, wymieszać i podsmażyć do całkowitego odparowania.
  • Małymi porcjami, raz po raz mieszając, dodawać gorący bulion aż ryż zmięknie, a większość płynu wyparuje - około 16 minut. Nie jest konieczne wykorzystanie całego bulionu.
  • Gdy ryż będzie miękki, wlać wcześniej przygotowaną wodę z szafranem. Wymieszać i smażyć przez chwilę, aż część płynu odparuje - całość powinna pozostać lekko rzadka.
  • Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, pozostałe masło i doprawić do smaku solą. Całość wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki
  • 250 g ryżu do risotto
  • 70 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 1 mała cebula
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 0.25 g szafranu
  • 125 ml wody
  • sól
  • pieprz