Racuchy drożdżowe

Rozczyn
  • 40 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto
  • 420 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
stos usmażonych racuchów drożdżowych na talerzu, w tle jabłka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    30 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Rozczyn
  • 40 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto
  • 420 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 jabłka

Przygotowanie

Rozczyn

  • Do dużego kubka wlać ciepłe mleko i dodać rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto

  • Do miski przesiać mąkę i sól, a następnie dodać rozczyn, resztę ciepłego mleka i jajko. Delikatnie wymieszać składniki łyżką, później wyrabiać w misce ręką na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia.
  • Po upływie 50 minut, dodać do ciasta pokrojone w kosteczkę jabłka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką cisto na patelnie i formować placuszki. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Po usmażeniu racuchy odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się oliwy.