Racuchy

Składniki
  • 2 jabłka
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
smażone racuchy na talerzu udekorowane bananem, brzoskwinią i granatem
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 jabłka
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę wymieszać.
  • Dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolitą masę.
  • Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do ciasta i wymieszać.
  • Smażyć wkładając po około 1 łyżce ciasta na złoty kolor.