Quiche z kurczakiem, fetą i pomidorkami
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski dodać mąkę, oliwę z oliwek, drobno pokrojone liście bazylii, startą skórkę z cytryny oraz sól. Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, a następnie przełożyć i docisnąć do brzegów formy.
- Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a wierzch wysypać obciążnikiem np. grochem, fasolą, ryżem.
- Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zdjąć papier z obciążnikiem i piec kolejne 10 minut.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
Nadzienie
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym, a następnie pokroić w małą kostkę.
- Do suszonych pomidorów dodać drobno pokrojoną cebulę i oliwę z oliwek. Całość dusić przez około 5-10 minut, na małym ogniu, raz po raz mieszając.
- Piersi kurczaka podsmażyć a następnie bardzo drobno pokroić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dodać sól, pieprz i dusić kolejne 5 minut. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym cieście.
- Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, 30 g rozdrobnionego sera feta i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i przelać na przygotowaną wcześniej masę z kurczakiem.
- Górę równomiernie posypać resztą sera feta pokrojonego w kostkę oraz przekrojonymi na pół pomidorkami.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przed podaniem posypać liśćmi bazylii.
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 100 g oliwy z oliwek
- 60 ml wody
- 10 liści bazylii
- 0.5 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 0.5 łyżeczki soli
Nadzienie
- 60 g sera feta
- 150 g cebuli
- 30 g suszonych pomidorów
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g piersi kurczaka
- 0.5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- liście bazylii do dekoracji
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 470 kcal |
Tłuszcz | 35 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 15 g |