Quiche z kurczakiem, fetą i pomidorkami

Ciasto
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 60 ml wody
  • 10 liści bazylii
  • 0.5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 0.5 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 60 g sera feta
  • 150 g cebuli
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g piersi kurczaka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo
  • liście bazylii do dekoracji
  • forma do tarty o średnicy 28 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 60 ml wody
  • 10 liści bazylii
  • 0.5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 0.5 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 60 g sera feta
  • 150 g cebuli
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g piersi kurczaka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo
  • liście bazylii do dekoracji
  • forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski dodać mąkę, oliwę z oliwek, drobno pokrojone liście bazylii, startą skórkę z cytryny oraz sól. Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.
  • Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, a następnie przełożyć i docisnąć do brzegów formy.
  • Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a wierzch wysypać obciążnikiem np. grochem, fasolą, ryżem.
  • Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zdjąć papier z obciążnikiem i piec kolejne 10 minut.
  • Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.

Nadzienie

  • Suszone pomidory odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym, a następnie pokroić w małą kostkę.
  • Do suszonych pomidorów dodać drobno pokrojoną cebulę i oliwę z oliwek. Całość dusić przez około 5-10 minut, na małym ogniu, raz po raz mieszając.
  • Piersi kurczaka podsmażyć a następnie bardzo drobno pokroić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dodać sól, pieprz i dusić kolejne 5 minut. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym cieście.
  • Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, 30 g rozdrobnionego sera feta i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i przelać na przygotowaną wcześniej masę z kurczakiem.
  • Górę równomiernie posypać resztą sera feta pokrojonego w kostkę oraz przekrojonymi na pół pomidorkami.
  • Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Przed podaniem posypać liśćmi bazylii.