Quiche szpinakowo – serowy

Ciasto
  • 280 g mąki
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek zimnej wody
Farsz
  • 400 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 240 ml śmietany gęstej 18%
  • 200 g sera gruyere lub cheddar
  • 80 g gorgonzoli
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju
Dodatkowo
  • forma do tarty o średnicy 28 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 280 g mąki
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek zimnej wody
Farsz
  • 400 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 240 ml śmietany gęstej 18%
  • 200 g sera gruyere lub cheddar
  • 80 g gorgonzoli
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju
Dodatkowo
  • forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować płaski prostokąt, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, podoklejać brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem.
  • Piekarnik nagrzać na 175 stopni C.
  • Ciasto nakryć papierem do pieczenia (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem. Piec 15 minut , następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez kolejne 5-10 minut, do czasu gdy nabierze lekkiego złotego koloru.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić.

Farsz (podczas pieczenia ciasta)

  • Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła i odrobinę oleju. Wrzucić pokrojone wcześniej cebule i podsmażyć około 5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Smażyć pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż szpinak zwiędnie.
  • Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przenieść na durszlak i bardzo dokładnie odsączyć – można dodatkowo docisnąć ręką.
  • Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ubić trzepaczką do połączenia wszystkich składników.
  • Ser gruyere / cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić.
  • Gorgozolę lub inny ser pleśniowy pokroić w kostkę i odstawić.

Wykonanie

  • Na przygotowanym wcześniej cieście rozłożyć szpinak, nie wyrównywać po prostu rozrzucić.
  • Posypać żółtym serem, a następnie serem pleśniowym.
  • Na całość wylać mieszankę jajka ze śmietaną, aż przykryje wszystkie składniki.
  • Włożyć ponownie do piekarnika i piec do przyrumienienia kolejne 35 minut w temperaturze 175 stopni C. W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
  • Podawać po lekkim ostudzeniu gdy składniki się zwiążą.