Quiche szpinakowo – serowy
Przygotowanie
Ciasto
- Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
- Z ciasta uformować płaski prostokąt, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, podoklejać brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem.
- Piekarnik nagrzać na 175 stopni C.
- Ciasto nakryć papierem do pieczenia (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem. Piec 15 minut , następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez kolejne 5-10 minut, do czasu gdy nabierze lekkiego złotego koloru.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić.
Farsz (podczas pieczenia ciasta)
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła i odrobinę oleju. Wrzucić pokrojone wcześniej cebule i podsmażyć około 5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Smażyć pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż szpinak zwiędnie.
- Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przenieść na durszlak i bardzo dokładnie odsączyć – można dodatkowo docisnąć ręką.
- Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ubić trzepaczką do połączenia wszystkich składników.
- Ser gruyere / cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić.
- Gorgozolę lub inny ser pleśniowy pokroić w kostkę i odstawić.
Wykonanie
- Na przygotowanym wcześniej cieście rozłożyć szpinak, nie wyrównywać po prostu rozrzucić.
- Posypać żółtym serem, a następnie serem pleśniowym.
- Na całość wylać mieszankę jajka ze śmietaną, aż przykryje wszystkie składniki.
- Włożyć ponownie do piekarnika i piec do przyrumienienia kolejne 35 minut w temperaturze 175 stopni C. W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
- Podawać po lekkim ostudzeniu gdy składniki się zwiążą.
Ciasto
- 280 g mąki
- 170 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżeczek zimnej wody
Farsz
- 400 g szpinaku
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 240 ml śmietany gęstej 18%
- 200 g sera gruyere lub cheddar
- 80 g gorgonzoli
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki pieprzu
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- odrobina oleju
Dodatkowo
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 627 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 20 g |