Pyzy

Składniki
  • 1.5 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 750 ml mleka
  • 12 jaj (4 całe + 8 żółtek)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    45 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1.5 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 750 ml mleka
  • 12 jaj (4 całe + 8 żółtek)

Przygotowanie

  • W ciepłym mleku rozpuścić cukier oraz drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Następnie z mąki, jajek, soli i przygotowanego zaczynu wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Część wyrośniętego ciasta przełożyć na blat wysypany odrobiną mąki. Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu, szklanką o średnicy około 5-6 cm wyroić kształty, a następnie uformować z nich pyzy.
  • Pyzy odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, a następnie parować 5 minut.

Parowanie

  • Do garnka wlać około pół garnka wody i przymocować bawełniany materiał. Garnek przykryć metalową miską i zagotować wodę. Po zagotowaniu wody ułożyć pyzy i parować.
  • Podczas parowania uważać aby woda wrzała umiarkowanie i się nie wygotowała - w razie potrzeby dolać.
  • Miska, którą będziemy przykrywać pyzy musi być za każdym razem wycierana do suchości aby skroplona para nie kapała na pyzy.

Mrożnie pyz

  • Pyzy, których nie zjemy, można zamrozić np. woreczku strunowym.