Pyzy
Przygotowanie
- W ciepłym mleku rozpuścić cukier oraz drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Następnie z mąki, jajek, soli i przygotowanego zaczynu wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Część wyrośniętego ciasta przełożyć na blat wysypany odrobiną mąki. Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu, szklanką o średnicy około 5-6 cm wyroić kształty, a następnie uformować z nich pyzy.
- Pyzy odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, a następnie parować 5 minut.
Parowanie
- Do garnka wlać około pół garnka wody i przymocować bawełniany materiał. Garnek przykryć metalową miską i zagotować wodę. Po zagotowaniu wody ułożyć pyzy i parować.
- Podczas parowania uważać aby woda wrzała umiarkowanie i się nie wygotowała - w razie potrzeby dolać.
- Miska, którą będziemy przykrywać pyzy musi być za każdym razem wycierana do suchości aby skroplona para nie kapała na pyzy.
Mrożnie pyz
- Pyzy, których nie zjemy, można zamrozić np. woreczku strunowym.
Składniki
- 1.5 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 750 ml mleka
- 12 jaj (4 całe + 8 żółtek)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 145 kcal |
Tłuszcz | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 6 g |