Pulpety z warzywami
Przygotowanie
Warzywa
- Parmezan zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki i chili drobno pokroić. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z solą.
- Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w większą kostkę.
- Warzywa wymieszać z olejem i przygotowaną wcześniej mieszanką. Przełożyć równomiernie do naczynia.
Pulpety
- Cebulkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do miski z mięsem, bułką tartą, mlekiem, musztardą, jajkiem, majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić.
- Uformować 14 pulpetów o średnicy około 4 cm każdy. Pulpety układać między warzywami w naczyniu.
- Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni C.
Pulpeciki z warzywami świetnie smakują z sosem Tzatziki.
Warzywa
- 70 g parmezanu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 600 g ziemniaków
- 500 g czerwonej papryki
- 15 ml oleju
Pulpety
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 75 g bułki tartej
- 50 ml mleka
- 15 g musztardy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0.25 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- naczynie żaroodporne lub blaszka
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 650 kcal |
Tłuszcz | 37 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 6 g |
Białko | 30 g |