Pulpety z warzywami

Warzywa
  • 70 g parmezanu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g ziemniaków
  • 500 g czerwonej papryki
  • 15 ml oleju
Pulpety
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 75 g bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 15 g musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • naczynie żaroodporne lub blaszka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Warzywa
  • 70 g parmezanu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g ziemniaków
  • 500 g czerwonej papryki
  • 15 ml oleju
Pulpety
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 75 g bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 15 g musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • naczynie żaroodporne lub blaszka

Przygotowanie

Warzywa

  • Parmezan zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki i chili drobno pokroić. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z solą.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w większą kostkę.
  • Warzywa wymieszać z olejem i przygotowaną wcześniej mieszanką. Przełożyć równomiernie do naczynia.

Pulpety

  • Cebulkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do miski z mięsem, bułką tartą, mlekiem, musztardą, jajkiem, majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić.
  • Uformować 14 pulpetów o średnicy około 4 cm każdy. Pulpety układać między warzywami w naczyniu.
  • Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni C.

Pulpeciki z warzywami świetnie smakują z sosem Tzatziki.