Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki
  • 400 g pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • mąka pszenna
  • ziemniaczana
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • mąka pszenna
  • ziemniaczana
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Posiekać drobno cebulkę oraz zetrzeć czosnek, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Połowę dodać do mielonego mięsa, a resztę pozostawić na patelni.
  • Obrane pieczarki pokroić na plasterki. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę w proszku i smażyć przez około 8 minut. Odstawić.
  • Dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz do mięsa z cebulą. Wszystko razem dokładnie wyrobić, a następnie uformować pulpeciki.
  • Pulpeciki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na oliwie. Do pulpecików wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez 20 minut, w międzyczasie przewrócić pulpeciki.
  • Podsmażone pieczarki dodać, wymieszać i zagotować.
  • Gotować wszystko bez przykrycia przez 5 minut.
  • Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do kubka z odrobiną wody, rozpuścić a następnie dodać do sosu ciągle mieszając.

Propozycja podania

  • Podawać z kluskami śląskimi oraz z kiszonymi ogórkami, fasolką szparagową albo kapustą z grzybami.