Pulpeciki w sosie pieczarkowym
Przygotowanie
- Posiekać drobno cebulkę oraz zetrzeć czosnek, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Połowę dodać do mielonego mięsa, a resztę pozostawić na patelni.
- Obrane pieczarki pokroić na plasterki. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę w proszku i smażyć przez około 8 minut. Odstawić.
- Dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz do mięsa z cebulą. Wszystko razem dokładnie wyrobić, a następnie uformować pulpeciki.
- Pulpeciki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na oliwie. Do pulpecików wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez 20 minut, w międzyczasie przewrócić pulpeciki.
- Podsmażone pieczarki dodać, wymieszać i zagotować.
- Gotować wszystko bez przykrycia przez 5 minut.
- Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do kubka z odrobiną wody, rozpuścić a następnie dodać do sosu ciągle mieszając.
Propozycja podania
- Podawać z kluskami śląskimi oraz z kiszonymi ogórkami, fasolką szparagową albo kapustą z grzybami.
Składniki
- 400 g pieczarek
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- mąka pszenna
- ziemniaczana
- oliwa
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 486 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 30 g |