Pulled pork

Składniki
  • 1800 g łopatki wieprzowej
  • 250 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebulki szalotki
  • 4 łyżki sosu BBQ
Marynata
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki suszonego czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • sól
  • olej
szarpana wołowina na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    7 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1800 g łopatki wieprzowej
  • 250 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebulki szalotki
  • 4 łyżki sosu BBQ
Marynata
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki suszonego czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • sól
  • olej

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce.
  • Mięso wysmarować marynatą, przełożyć do naczynia, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i przenieść do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie przenieść do brytfanny i polać piwem. Dodać pokrojone na ćwiartki cebulki szalotki.
  • Brytfannę szczelnie przykryć i przenieść do piekarnika. Piec w temperaturze 110 stopni C przez 5.5 godziny.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika odlać pół szklaneczki wywaru i wyjąć cebulki szalotki. Mięso rozszarpać na małe kawałki i wymieszać z sosem BBQ.

Wskazówka

  • Przelany do szklaneczki wywar świetnie sprawdzi się podczas odgrzewania, aby mięso nie było suche.