Pulled pork - szarpana wieprzowina
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce.
- Mięso wysmarować marynatą, przełożyć do naczynia, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i przenieść do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie przenieść do brytfanny i polać piwem. Dodać pokrojone na ćwiartki cebulki szalotki.
- Brytfannę szczelnie przykryć i przenieść do piekarnika. Piec w temperaturze 110 stopni C przez 5.5 godziny.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odlać pół szklaneczki wywaru i wyjąć cebulki szalotki. Mięso rozszarpać na małe kawałki i wymieszać z sosem BBQ.
Wskazówka
- Przelany do szklaneczki wywar świetnie sprawdzi się podczas odgrzewania, aby mięso nie było suche.
Składniki
- 1800 g łopatki wieprzowej
- 250 ml piwa pszenicznego
- 2 cebulki szalotki
- 4 łyżki sosu BBQ
Marynata
- 1.5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 3 łyżki suszonego czosnku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonej cebuli
- sól
- olej
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 470 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 43 g |