Przekąska z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 150 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wędzonego łososia
  • koperek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 150 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wędzonego łososia
  • koperek

Przygotowanie

Ciasto

  • Z ciasta francuskiego wykroić foremką lub szklanką okręgi - u nas wyszły 24 okręgi o średnicy około 6.5 cm.
  • Połowę okręgów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W drugiej połowie okręgów w środku wykroić dziurki np. kieliszkiem.
  • Całe kręgi posmarować po bokach rozmąconym żółtkiem z mlekiem, a następnie ułożyć na nie okręgi z dziurką w środku. Ponownie posmarować i piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Serek śmietankowy

  • Serek śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Całość przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wycisnąć na ciastka francuskie.

Dekoracja

  • Na serek śmietankowy ułożyć zwinięty w rulonik plasterek łososia i gałązkę koperku.