Przekąska z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem
Przygotowanie
Ciasto
- Z ciasta francuskiego wykroić foremką lub szklanką okręgi - u nas wyszły 24 okręgi o średnicy około 6.5 cm.
- Połowę okręgów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W drugiej połowie okręgów w środku wykroić dziurki np. kieliszkiem.
- Całe kręgi posmarować po bokach rozmąconym żółtkiem z mlekiem, a następnie ułożyć na nie okręgi z dziurką w środku. Ponownie posmarować i piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Serek śmietankowy
- Serek śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Całość przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wycisnąć na ciastka francuskie.
Dekoracja
- Na serek śmietankowy ułożyć zwinięty w rulonik plasterek łososia i gałązkę koperku.
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 150 g serka śmietankowego (np. Almette)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g wędzonego łososia
- koperek
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 250 kcal |
Tłuszcz | 17 g |
Węglowodany | 16 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 7 g |