Przekąska z ciasta francuskiego z salami i parmezanem

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Ciasto francuskie rozwinąć, wysmarować ketchupem orazposypać bazylią. Podzielić na trójkąty - wielkość według uznania. U nas wyszły 24 - ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłóź długiej krawędzi, a następnie każdy pasek podzielić na 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki salami oraz posypać parmezanem. Zwinąć rogalik i ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 2 cm odstępy. Czynność powtórzyć dla pozostałych trójkątów.
  • Gotowe rogaliki wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszoną bazylią.
  • Piec do zarumienienia około 13 minut w temperaturze 240 stopni C.
Składniki
  • 1 ciasto francuskie
  • około 20 plasterków salami
  • 80 g startego parmezanu
  • ketchup
  • suszona bazylia
  • 1 jajko
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie110 kcal
Tłuszcz10 g
Węglowodany10 g
Błonnik0 g
Białko4 g