Przekąska z ciasta francuskiego z salami i parmezanem

Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwinąć, wysmarować ketchupem orazposypać bazylią. Podzielić na trójkąty - wielkość według uznania. U nas wyszły 24 - ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłóź długiej krawędzi, a następnie każdy pasek podzielić na 12 trójkątów.
- Na każdy trójkąt ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki salami oraz posypać parmezanem. Zwinąć rogalik i ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 2 cm odstępy. Czynność powtórzyć dla pozostałych trójkątów.
- Gotowe rogaliki wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszoną bazylią.
- Piec do zarumienienia około 13 minut w temperaturze 240 stopni C.
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- około 20 plasterków salami
- 80 g startego parmezanu
- ketchup
- suszona bazylia
- 1 jajko
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 110 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 4 g |