Potrawka

Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml rosołu
  • 125 ml śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml rosołu
  • 125 ml śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  • W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Delikatnie zarumienić.
  • Przygotować 500 ml rosołu - rosół przelać przez sitko. Wlać 250 ml rosołu do sosu, całość dobrze podgrzać, wymieszać i dodać kolejne 250 ml rosołu.
  • W małej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami, a następnie, ciągle mieszając, delikatnie dodać dużą nabierkę wcześniej przygotowanej zasmażki z rosołem. Dokładnie wymieszać i przenieść, ciągle mieszając, do sosu. Sos podgotować.
  • Całość doprawić sokiem z cytryny.
  • Podawać z pokrojoną marchewką i mięsem z rosołu.