Potrawka
Przygotowanie
- W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Delikatnie zarumienić.
- Przygotować 500 ml rosołu - rosół przelać przez sitko. Wlać 250 ml rosołu do sosu, całość dobrze podgrzać, wymieszać i dodać kolejne 250 ml rosołu.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami, a następnie, ciągle mieszając, delikatnie dodać dużą nabierkę wcześniej przygotowanej zasmażki z rosołem. Dokładnie wymieszać i przenieść, ciągle mieszając, do sosu. Sos podgotować.
- Całość doprawić sokiem z cytryny.
- Podawać z pokrojoną marchewką i mięsem z rosołu.
Składniki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml rosołu
- 125 ml śmietany 12%
- 2 żółtka
- sok z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 316 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 4 g |