Pomidorki faszerowane pastą z makreli

Składniki
  • 15-20 małych pomidorków na gałązce
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 200 g wędzonej makreli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • śmietanka 30%
  • sól
  • pieprz
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 15-20 małych pomidorków na gałązce
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 200 g wędzonej makreli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • śmietanka 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Pomidorki odciąć od gałązki nożyczkami, tak aby nie oderwać szypułek, a następnie umyć i osuszyć.
  • Z każdego pomidorka odciąć plaster razem z szypułką i odłożyć na bok. Jeżeli pomidorki nie stoją stabilnie to minimalnie odciąć kawałek spodu.
  • Środki pomidorków wydrążyć. Najlepiej sprawdził się mały nożyk i łyżeczka. Później poukładać do góry dnem na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru soku ze środka pomidorka.
  • W miseczce wyrobić twaróg śmietankowy, obraną ze skóry i ości makrelę, posiekany koperek i szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodać śmietankę i wyrobić.
  • Pomidorki nadziać gotową pastą z makreli, a na wierzch ułożyć odcięty wcześniej plaster z szypułką.