Pomidorki faszerowane pastą z makreli
Przygotowanie
- Pomidorki odciąć od gałązki nożyczkami, tak aby nie oderwać szypułek, a następnie umyć i osuszyć.
- Z każdego pomidorka odciąć plaster razem z szypułką i odłożyć na bok. Jeżeli pomidorki nie stoją stabilnie to minimalnie odciąć kawałek spodu.
- Środki pomidorków wydrążyć. Najlepiej sprawdził się mały nożyk i łyżeczka. Później poukładać do góry dnem na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru soku ze środka pomidorka.
- W miseczce wyrobić twaróg śmietankowy, obraną ze skóry i ości makrelę, posiekany koperek i szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodać śmietankę i wyrobić.
- Pomidorki nadziać gotową pastą z makreli, a na wierzch ułożyć odcięty wcześniej plaster z szypułką.
Składniki
- 15-20 małych pomidorków na gałązce
- 200 g twarogu śmietankowego
- 200 g wędzonej makreli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- śmietanka 30%
- sól
- pieprz