Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Składniki
  • 25 g suszonych grzybów
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 0.5 łyżeczki masła
  • 2 łyżki whisky
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 25 g suszonych grzybów
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 0.5 łyżeczki masła
  • 2 łyżki whisky
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  • Suszone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać wodą i pozostawić najlepiej na noc do namoczenia.
  • Polędwiczki pokroić na około 1.5 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć je dłońmi. Posypać pieprzem, suszonym oregano, spryskać oliwą i odłożyć.
  • Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać odsączone z wody grzyby i całość podsmażyć około 5 minut. Dodać masło, podsmażyć kolejne 2 minuty, zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
  • Na tą samą patelnię dodać polędwiczki. Doprawić solą i smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
  • Wlać whisky, rozprowadzić po całości i odparować. Dodać przygotowane wcześniej grzyby z cebulką.
  • W kubeczku wymieszać śmietankę z łyżeczką mąki (nie dodawaj mąki jeśli chcesz, aby sos był rzadszy). Po rozmieszaniu dodać musztardę i sos sojowy. Całość wlać na patelnie, delikatnie wymieszać i zagotować do zgęstnienia sosu.
  • Gotowy sos posypać natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami lub pyzami.