Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów
Przygotowanie
- Suszone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać wodą i pozostawić najlepiej na noc do namoczenia.
- Polędwiczki pokroić na około 1.5 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć je dłońmi. Posypać pieprzem, suszonym oregano, spryskać oliwą i odłożyć.
- Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać odsączone z wody grzyby i całość podsmażyć około 5 minut. Dodać masło, podsmażyć kolejne 2 minuty, zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
- Na tą samą patelnię dodać polędwiczki. Doprawić solą i smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
- Wlać whisky, rozprowadzić po całości i odparować. Dodać przygotowane wcześniej grzyby z cebulką.
- W kubeczku wymieszać śmietankę z łyżeczką mąki (nie dodawaj mąki jeśli chcesz, aby sos był rzadszy). Po rozmieszaniu dodać musztardę i sos sojowy. Całość wlać na patelnie, delikatnie wymieszać i zagotować do zgęstnienia sosu.
- Gotowy sos posypać natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami lub pyzami.
Składniki
- 25 g suszonych grzybów
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 łyżeczki masła
- 2 łyżki whisky
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- natka pietruszki do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 514 kcal |
Tłuszcz | 35 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 33 g |