Placuszki z dyni
Przygotowanie
Puree z dyni
- Dynię pokroić na ósemki i wydrążyć. Poukładać np. na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przenieść do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do miękkości około 45 minut.
- Po upieczeniu przestudzić, a następnie przy pomocy np. łyżki oddzielić miąższ od skóry.
- Miąższ przenieść do miseczki i zblendować na puree. Jeśli dynia ma dużo soku - przenieść na sitko do odcedzenia.
Placuszki
- Do miseczki dodać 200 g puree z dyni, jogurt naturalny (jeśli dynia nie miała soku i jest dość sucha) i wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką masę.
- Smażyć na skropionej olejem patelni - z obu stron do przyrumienienia. Około 1 łyżka ciasta na placuszek.
- Gotowe placuszki świetnie smakują z owocami i jogurtem naturalnym.
Składniki
- 200 g puree z dyni (1 mała dynia)
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- owoce
- jogurt naturalny
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 200 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 27 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |