Placuszki z dyni

Składniki
  • 200 g puree z dyni (1 mała dynia)
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • owoce
  • jogurt naturalny
Pięć usmażonych placuszków dyniowych na białym talerzu z garścią czerwonej porzeczki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 200 g puree z dyni (1 mała dynia)
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • owoce
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

Puree z dyni

  • Dynię pokroić na ósemki i wydrążyć. Poukładać np. na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przenieść do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do miękkości około 45 minut.
  • Po upieczeniu przestudzić, a następnie przy pomocy np. łyżki oddzielić miąższ od skóry.
  • Miąższ przenieść do miseczki i zblendować na puree. Jeśli dynia ma dużo soku - przenieść na sitko do odcedzenia.

Placuszki

  • Do miseczki dodać 200 g puree z dyni, jogurt naturalny (jeśli dynia nie miała soku i jest dość sucha) i wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką masę.
  • Smażyć na skropionej olejem patelni - z obu stron do przyrumienienia. Około 1 łyżka ciasta na placuszek.
  • Gotowe placuszki świetnie smakują z owocami i jogurtem naturalnym.