Placuszki twarogowe

Składniki
  • 500 g twarogu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 6 czubatych łyżek mąki
Dodatkowo
  • owoce
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g twarogu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 6 czubatych łyżek mąki
Dodatkowo
  • owoce
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
  • Do miseczki dodać twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać widelcem lub praską.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
  • Nakładać porcje ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię i rozprowadzić je po powierzchni formując kształt placuszka.
  • Zmniejszyć ogień i smażyć przez około 2-3 minuty na każdej stronie, do przyrumienienia.

Propozycja podania

  • Placuszki doskonale smakują z owocami i jogurtem naturalnym. Naszym zdaniem lepsze są po przestudzeniu. 🙂