Placuszki twarogowe
Przygotowanie
- Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
- Do miseczki dodać twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać widelcem lub praską.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
- Nakładać porcje ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię i rozprowadzić je po powierzchni formując kształt placuszka.
- Zmniejszyć ogień i smażyć przez około 2-3 minuty na każdej stronie, do przyrumienienia.
Propozycja podania
- Placuszki doskonale smakują z owocami i jogurtem naturalnym. Naszym zdaniem lepsze są po przestudzeniu. 🙂
Składniki
- 500 g twarogu
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 6 czubatych łyżek mąki
Dodatkowo
- owoce
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 590 kcal |
Tłuszcz | 27 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 33 g |