Placek z jabłkami

Składniki
  • 180 g jabłek bez gniazd nasiennych
  • 4 jaja
  • 70 g oleju
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Dekoracja
  • kilka plasterków jabłek
  • cynamon do oprószenia
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 180 g jabłek bez gniazd nasiennych
  • 4 jaja
  • 70 g oleju
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Dekoracja
  • kilka plasterków jabłek
  • cynamon do oprószenia
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm

Przygotowanie

  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłka (bez gniazd nasiennych, nie trzeba obierać) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miseczki i odstawić.
  • Do większej miski dodać wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodać starte wcześniej jabłka i wymieszać drewnianą łyżką.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch ułożyć plasterki jabłek, a całość oprószyć delikatnie cynamonem.
  • Piec 60-65 minut w temperaturze 180 stopni C.