Placek z gruszkami

Ciasto
  • 5 gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 375 g masła
  • 375 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 6 jajek
  • 375 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia (15 g)
  • 60 g kakao
  • 120 ml mleka
Krem
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 750 ml mleka
  • 2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
Polewa czekoladowa
  • 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
2 kawałki placka murzynka z gruszką i polane polewą czekoladową
Ciasto
  • 5 gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 375 g masła
  • 375 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 6 jajek
  • 375 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia (15 g)
  • 60 g kakao
  • 120 ml mleka
Krem
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 750 ml mleka
  • 2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
Polewa czekoladowa
  • 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Ciasto

  • Gruszki obrać, pokroić na ósemki, wyciągnąć gniazda i skropić sokiem z cytryny.
  • Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na jednolitą masę. Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać do połączenia wszystkich składników, a następnie dodać mleko.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną.
  • Ciasto wyłożyć do blachy, a na nie ułożyć gruszki.
  • Piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.
  • Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem

  • Ubić śmietankę kremówkę.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (w około 50 ml).
  • W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń.
  • Budyń przenieść do miski i dodać do niego wcześniej przygotowaną żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • Miskę wstawić do zimnej wody i mieszać aż budyń z żelatyną się ostudzi.
  • Do ostudzonej masy dodać ubitą śmietankę kremówkę. Delikatnie wymieszać.
  • Krem wyłożyć na ciasto i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Polewa czekoladowa

  • Margarynę roztopić z cukrem i kakao i odstawić na chwilkę do lekkiego przestudzenia.
  • Żółtko roztrzepać i dodać do rozpuszczonej margaryny z cukrem i kakao.
  • Energicznie wymieszać do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Polewę rozprowadzić na kremie.
  • Wstawić do lodówki.