Placek na proszku z owocami

Przygotowanie
- Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać proszek rozpuszczony wcześniej w letnim mleku i mąkę. Utrzeć ciasto do jednolitej masy.
- Składniki na kruszonkę wyrobić do całkowitego złączenia. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
- Ciasto wyłożyć na wcześniej wysmarowaną margaryna i wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Ułożyć rabarbar lub inne owoce i posypać kruszonką.
- Piec 30-40 minut w 200 stopniach.
Ciasto
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
Kruszonka
- 125 g margaryny
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 260 kcal |
| Tłuszcz | 10 g |
| Węglowodany | 33 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 3 g |




