Placek na proszku z owocami

Ciasto
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
Kruszonka
  • 125 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
Kruszonka
  • 125 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  • Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać proszek rozpuszczony wcześniej w letnim mleku i mąkę. Utrzeć ciasto do jednolitej masy.
  • Składniki na kruszonkę wyrobić do całkowitego złączenia. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
  • Ciasto wyłożyć na wcześniej wysmarowaną margaryna i wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Ułożyć rabarbar lub inne owoce i posypać kruszonką.
  • Piec 30-40 minut200 stopniach.