Placek drożdżowy

Przygotowanie
- Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać, przelać do ubitych wcześniej jaj i wymieszać. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać.
- Masło roztopić i ostudzić. Dodać do ciasta i dokładnie wyrobić do połączenia składników.
- Z ciasta uformować kulkę i przełożyć do wyrośnięcia do dużego naczynia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować owoce oraz kruszonkę.
- Kruszonka - wszystkie składniki wsypać do miseczki i wyrobić. Gotową kruszonkę odstawić do lodówki.
- Blaszkę wysypać odrobiną mąki. Przełożyć równomiernie wyrośnięte ciasto. Dodać owoce, kruszonkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut do zarumienienia.
Ciasto
- 3 jajka
- 165 g cukru
- 190 ml mleka
- 500 g mąki
- 130 g masła
- 50 g drożdży
- owoce np. rabarbar
Kruszonka
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Dodatkowo
- Blaszka o wymiarach 47x39 cm (standardowa blaszka od piekarnika)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 220 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 27 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 4 g |