Placek drożdżowy

Ciasto
  • 3 jajka
  • 165 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 130 g masła
  • 50 g drożdży
  • owoce np. rabarbar
Kruszonka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Dodatkowo
  • Blaszka o wymiarach 47x39 cm (standardowa blaszka od piekarnika)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 3 jajka
  • 165 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 130 g masła
  • 50 g drożdży
  • owoce np. rabarbar
Kruszonka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Dodatkowo
  • Blaszka o wymiarach 47x39 cm (standardowa blaszka od piekarnika)

Przygotowanie

  • Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
  • Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać, przelać do ubitych wcześniej jaj i wymieszać. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać.
  • Masło roztopić i ostudzić. Dodać do ciasta i dokładnie wyrobić do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować kulkę i przełożyć do wyrośnięcia do dużego naczynia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować owoce oraz kruszonkę.
  • Kruszonka - wszystkie składniki wsypać do miseczki i wyrobić. Gotową kruszonkę odstawić do lodówki.
  • Blaszkę wysypać odrobiną mąki. Przełożyć równomiernie wyrośnięte ciasto. Dodać owoce, kruszonkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut do zarumienienia.