Pizzowe paluchy z salami i mozzarellą

Ciasto
  • 250g mąki - najlepiej typ 450
  • 150ml ciepłej wody
  • 4 g instant/20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
Dodatkowo
  • 100 g salami
  • 100 g sera mozzarella
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 250g mąki - najlepiej typ 450
  • 150ml ciepłej wody
  • 4 g instant/20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
Dodatkowo
  • 100 g salami
  • 100 g sera mozzarella

Przygotowanie

Ciasto

  • Do dużej miski wsypać mąkę, zioła prowansalskie, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Do osobnego naczynia wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i włożyć drożdże. Dobrze wymieszać i wlać całość do miski.
  • Wszystko razem wymieszać łyżką, a pod koniec wyrobić ręką około 5 minut aż powstanie jednolita masa.
  • Zostawić uformowaną kulkę na około 30-45 minut aż urośnie.

Sos pomidorowy

  • Na oliwie z oliwek podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz, ostrą paprykę i suszone oregano. Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.

Wykonanie

  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm i przekroić na pół. Na jednej połowie rozsmarować część przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego (resztę sosu wykorzystamy do podania), rozłożyć pokrojone na małe kawałki salami i ser mozzarella.
  • Przykryć połową ciasta bez nadzienia. Pokroić na paski, zawinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch paluchów posmarować odrobiną oliwy z oliwek Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piec w temperaturze 230 stopni C przez 15 minut.
  • Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.