Pizzowe paluchy z salami i mozzarellą
Przygotowanie
Ciasto
- Do dużej miski wsypać mąkę, zioła prowansalskie, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Do osobnego naczynia wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i włożyć drożdże. Dobrze wymieszać i wlać całość do miski.
- Wszystko razem wymieszać łyżką, a pod koniec wyrobić ręką około 5 minut aż powstanie jednolita masa.
- Zostawić uformowaną kulkę na około 30-45 minut aż urośnie.
Sos pomidorowy
- Na oliwie z oliwek podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz, ostrą paprykę i suszone oregano. Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm i przekroić na pół. Na jednej połowie rozsmarować część przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego (resztę sosu wykorzystamy do podania), rozłożyć pokrojone na małe kawałki salami i ser mozzarella.
- Przykryć połową ciasta bez nadzienia. Pokroić na paski, zawinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch paluchów posmarować odrobiną oliwy z oliwek Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piec w temperaturze 230 stopni C przez 15 minut.
- Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Ciasto
- 250g mąki - najlepiej typ 450
- 150ml ciepłej wody
- 4 g instant/20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
Dodatkowo
- 100 g salami
- 100 g sera mozzarella