Pizzowa przekąska z ciasta francuskiego

Składniki
  • 1 ciasto francuskie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • około 10 plasterków salami
  • 150 g żółtego sera
  • ketchup
  • suszone oregano
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 ciasto francuskie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • około 10 plasterków salami
  • 150 g żółtego sera
  • ketchup
  • suszone oregano

Przygotowanie

  • Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dołożyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem i poddusić do odparowania wody. Gotowy farsz odstawić do ostudzenia.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, wysmarować ketchupem oraz posypać oregano.
  • Ułożyć szynkę, przygotowane wcześniej pieczarki i starty ser - każde w osobnej linii, wzdłuż dłuższej krawędzi (patrz 2 zdjęcie).
  • Zawijać od dołu do góry, a następnie docisnąć rulon. Pokroić na plasterki o grubości około 1.5 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, aby ciasto mogło wyrosnąć (patrz 3 zdjęcie). Na końcu każdy plasterek posypać odrobiną sera.
  • Piec około 17 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.
  • Po upieczeniu zostawić na blaszce do ostudzenia - świeże i gorące rozpadają się w dłoniach, po ostudzeniu są twardsze i chrupkie.