Pizzowa przekąska z ciasta francuskiego
Przygotowanie
- Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dołożyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem i poddusić do odparowania wody. Gotowy farsz odstawić do ostudzenia.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
- Ciasto francuskie rozwinąć, wysmarować ketchupem oraz posypać oregano.
- Ułożyć szynkę, przygotowane wcześniej pieczarki i starty ser - każde w osobnej linii, wzdłuż dłuższej krawędzi (patrz 2 zdjęcie).
- Zawijać od dołu do góry, a następnie docisnąć rulon. Pokroić na plasterki o grubości około 1.5 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, aby ciasto mogło wyrosnąć (patrz 3 zdjęcie). Na końcu każdy plasterek posypać odrobiną sera.
- Piec około 17 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.
- Po upieczeniu zostawić na blaszce do ostudzenia - świeże i gorące rozpadają się w dłoniach, po ostudzeniu są twardsze i chrupkie.
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- około 10 plasterków salami
- 150 g żółtego sera
- ketchup
- suszone oregano
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 305 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |