Pizza z patelni
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, a następnie wyrobić. Jeżeli ciasto będzie się lepić, dosypać odrobinę mąki.
- Do garnka dodać pomidory w puszce, oliwę z oliwek i czosnek. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do rozgotowania pomidorów i uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Pod koniec dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.
- Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na blacie wysypanym mąką do wielkości patelni, a następnie przenieść na patelnie delikatnie wysmarowaną oliwą z oliwek. Smażyć do przyrumienienia, a następnie przewrócić na drugą stronę. Przed przewróceniem górną warstwę delikatnie posmarować oliwą z oliwek, aby ciasto nie przywarło do patelni.
- Po przewróceniu, ciasto wysmarować sosem, dodać składniki i piec pod przykrywką aż dół będzie rumiany.
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Dodatki
- mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
- starty parmezan
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 550 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 70 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 20 g |