Pizza z patelni

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
Dodatki
  • mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • starty parmezan
usmażona pizza z patelni z sosem pomidorowym, mozarellą, liśćmi bazylii i pomidorkami koktajlowymi, posypana tartym parmezanem
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
Dodatki
  • mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • starty parmezan

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, a następnie wyrobić. Jeżeli ciasto będzie się lepić, dosypać odrobinę mąki.
  • Do garnka dodać pomidory w puszce, oliwę z oliwek i czosnek. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do rozgotowania pomidorów i uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Pod koniec dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na blacie wysypanym mąką do wielkości patelni, a następnie przenieść na patelnie delikatnie wysmarowaną oliwą z oliwek. Smażyć do przyrumienienia, a następnie przewrócić na drugą stronę. Przed przewróceniem górną warstwę delikatnie posmarować oliwą z oliwek, aby ciasto nie przywarło do patelni.
  • Po przewróceniu, ciasto wysmarować sosem, dodać składniki i piec pod przykrywką aż dół będzie rumiany.